Friday, July 19, 2013

Halwa Maskat



Halwa maskat sejenis penganan (dibuat daripada tepung gandum, minyak sapi, gula dan lain-lain)
Sumber: Kamus DBP edisi keempat.

Tapi tadi dapat tahu dari Ustaz  tentang nama halwa maskat.  Pengajian Kitab Bahru Al-Madzi Juzuk’18 adalah cerita tentang negeri Yemen. Terbahagi kepada dua bandar di belah Utara, Sana’a dan selatannya Hadhramaut. Hadhramaut tu pelabuhan. Mulalah dia cerita tentang orang dulu-dulu yang pergi Mekah naik kapal. Tahun 1976(rasanya) orang dah mula naik kapal terbang. Di Hadhramaut ni ramai orang yang beli halwa di Muscat, ibu negeri Oman. Jadi bila balik Malaysia, bagi buah tangan kat orang, “Apa ni weh? Ni lah halwa maskat”. Hehehe. Betullah gamaknya cerita tu. Ustaz ni kadang lawaknya setanding dengan Raja Lawak.

Dia cukup tak berkenan bila tengok pengantin-pengantin yang dihias dengan mak andam. Udahlah mak andam jantan. “Isy, opah-opah (banyaknya ahli masjid ni memang orang-orang dah pencen)kena masuk campur bab-bab ni. Jangan dibiorkan. Satu lagi, usah dibawa cameraman orang luar. Udah deme pulak yang mengatur-ngaturkannya, tolak orang lain ke tepi, lantak deme baring di situ. Dah pulak dibawa deme ke tengah padang kanak-kanak. Banyak pulak cengkadaknya.  Hish usahlah ambik orang luar. Ambil je adik-beradik kita. Nanti pun bukannya nak menengok gambar tu hari-hari.” Hahaha dengan bahasa Perak yang pior tu boleh jadi bertambah kelakor.

 

Thursday, July 11, 2013

Anekdot Madinah


Order 7hb (Ahad), dapat 9hb (Selasa) dengan Pos Laju. Siap ada sticker "Awas! Buku-buku agama. Jangan Langkah/ Pijak|" di luar bungkusan. Tahniah MPH di atas keprihatinan tersebut.

Tajuk: Anekdot Madinah : Benar Dia Maha Mendengar (Edisi Terhad!Percuma DVD “Bersyukur Saat Diuji”)
Penulis: Muhd Kamil Ibrahim
Penerbit: Galeri Ilmu, Kota Damansara        Cetakan Pertama 2013
ISBN: 978-983-097-404-0
Halaman: 344 muka surat
Harga:RM 36 ( di mphonline) harga asal RM45 (Semenanjung Malaysia), RM47 (Sabah/Sarawak)
 

Blurb:
Pukul 9.40 pagi, kenderaan membawa pesalah tiba. Kelihatan unit kesihatan memasuki kenderaan tersebut. Kemudian, anggota polis meletakkan beberapa keping kertas kotak di tengah-tengah kawasan. Masya-Allah hati saya sangat berdebar. Bagaimana dengan pesalah? Tentunya debaran beliau berganda lagi. Saya Cuma menelah.
Dua hingga tiga minit sebelum jam 10, pesalah dibawa turun dan diletakkan di atas kertas kotak yang siap terhampar. Tangannya diikat ke belakang setelah beliau duduk dengan kedudukan duduk di antara dua sujud. Dari kejauhan, saya dapat merasakan yang pesalah tersebut sangat tenang dan bersahaja. Ia dibaca melalui bahasa badan. Getaran hati beliau tiada siapa yang tahu. Allah … Allah … Allah, seseorang menghulurkan pedang yang disambut oleh petugas yang lain.
Szzzzap! Kepala terpelanting ke sebelah kiri hadapan dengan darah memancut keluar. Allahu Akbar, kesannya menusuk nun jauh di hati.

Komen:
Belum sempat baca buku ni tapi kisah yang terdapat di blurb buku tersebut memang pernah dibaca dalam blog beliau sebelum ini. DVD yang disertakan sekali lebih kurang 45 minit merupakan ceramah semasa pelancaran buku Bersyukur Saat Diuji. Yang itu je sempat tengok. Mengulas apa yang ditulis beliau di dalam blog dan buku tersebut. Eloklah sebagai pengisian di bulan Ramadan ini. 

Oleh kerana MPH online masih lagi penghantaran percuma, ambil kesempatan lagi beli buku kak azlita ni. Biarlah tak tau biji butirnya tapi gambar-gambarnya sentiasa cantik dan resipinya menjadi. Harap-harap mph buat lah lagi penghantaran percuma ni. Uwaaa. mula terkena jangkitan membeli-belah secara online. 

* Mak Pah kalau baca blog ni.. orang dah belikan buku ni. (macamlah tak bleh sms kan..hehe...saja nak test baca ke tak)

Tuesday, July 9, 2013

Senandung Sutera



Dah lama tak naik kereta api.  Ke JB lebih kurang 7 jam. Sepatutnya nak ambil yang ada katil tapi penuhlah pulak, ambil 1st Class. Naik dari KL Sentral. Jadual asal 11.05pm tapi pukul 10.30pm dibuat pengumuman kata dijadual semula 11.40pm. Delay macam naik kapal terbang nampaknya. Alih-alih, lagi 5 minit nak pukul 11, pengumuman beritahu dijadualkan semula pukul 11.05pm. Boleh gitu?? Kelam-kabut orang ramai turun.


Waduh-waduh tak boleh tidur. Lampu terang.  Rasanya kerusi dalam bas lagi empuk. Lepas tu berhenti setiap stesen-stesen gedak geduk gedak geduk. Tak lena langsung nak tidur. 

Kalau naik kereta api ni juga rupanya kena mempunyai kemahiran geografi  untuk mengingati semula peta Johor bagi mengetahui bila nak sampai stesen JB. Peta Perak pun tak hafal inikan pula peta negeri lain hehe. Dahlah dalam kereta api tu tak ada tulis setiap stesen yang dilalui macam dalam LRT tu, tak boleh jangka bila nak sampai destinasi. Terpaksa google dalam KTMB punya peta nak tahu.. ohhh lepas stesen Kempas, barulah JB Sentral.  Tapi bila dah dekat nak sampai JB, baru tukang check tiket tu beritahu dari gerabak ke gerabak lepas ni stesen JB.  Mujur tak lena sangat kalau tak dah terlepas ke Woodlands. Tapi masa balik dari JB ke KL ada orang terlepas stesen. Dia sepatutnya turun di Seremban tapi dah tak ada pengumuman mana nak sedar. Time orang tengah lena tu, jam  5 pagi. Kelam-kabut dia tak tahu macam mana nak buat. Rasanya dia turun di stesen Kajang dan patah balik kot sebab kita pun lena gak lepas tu.





JB Sentral




Teringat masa belajar dulu, sibuk ambil waran dapat naik kereta api secara percuma. Kawan-kawanlah sibuk suruh ambil walaupun saya suka naik bas sebenarnya. Waran tu kita bawa ke kaunter dan dia akan beri tiket.  Masa tu dekat nak raya, punyalah ramai orang, sudahnya tak ada tempat duduk, dah ada orang lain ambil tempat duduk. Terpaksalah duduk dekat pintu yang berdekatan dengan tandas. Nasib baik bukan saya seorang, ramai juga yang jadi ‘jaga’ tandas. Rasakan, nak  free sesangat. Itu yang pertama dan terakhir ambil waran.

Kalau ke KK ni pun masalah juga nak kenal pasti sebab stesen kecil jadi berhentinya sekejap. Hentian terakhir Butterworth. Udah style kereta api ni tak membuat pengumuman kenalah sentiasa awas. Kalau sampai Ipoh tu maknanya kenalah alert dan lepas lalu jambatan Victoria??? Ke namanya, maknanya memang dah dekat sangat tu. Jambatan besi. Memang kuat bunyinya bila lalu.
 

Ini semasa naik kereta api di Korea. Cubalah buat cam gini, bolehlah orang tau, stesen-stesen mana yang berhenti.


Kuntum Si Peramal Cuaca

Biasa dengar,kan binatang ni ada six sense . Dia boleh tahu ada bahaya di sekitar atau bencana alam.  Dengan bangganya saya nak beritahu ku...