Thursday, May 8, 2014

Penginapan di Jepun (Ryokan dan Capsule Hotel)


Kami duduk di dua hotel. Yamatoya Honten ada dua jenis bilik, ryokan iaitu tradisional Jepun atau Barat – dengan katil agaknya.

Boleh naik bot ni. Belakang hotel je tapi tak taulah naikkat mana.

Ruang tamu. Bila nak bentang tilam di akan tolak meja ni ke tepi. So memang muat 4 orang dalam ni.
Kami pilih ryokan untuk merasa. Tidur atas tilam lembe tapi selesa. Dengan selimutnya yang tebal elok sangat mengeram dalam tu hehe. Tapi memang bestlah, tilam kekabu pun tak best cam ni. Boleh tolak-tolak pintu ya macam cerita Oshin. Budak sekarang tak kenal pun siapa Oshin tu.  Tilam akan dibentang bila dah petang. Kitaorang selalu balik dalam pukul 9 atau 10 malam memang dah bentang. Pagi esok dia akan kemas semula.   

Hotel ni dekat kawasan tumpuan orang ramai. Memang dekat jalan besar. Bunyi lampu trafik untuk pejalan kaki pun boleh dengar dari sini. Hari kedua tu pagi-pagi dah dengar bunyi siren. Tak pasti bomba atau ambulans. Bingkas bangun kot ada emergency, rupanya lalu je. So siapa tak tahan bunyi bising tak boleh la duduk sini. Mudahnya sebab dia dekat dengan subway, tempat teksi dan kedai-kedai.

Hotel ni terletak di belakang main road. Jadinya bila mula-mula nak cari memang tak jumpa walaupun dia dah bagi penerangan cara nak pergi melalui exit subway. Akhirnya naik teksi baru jumpa.

Tak de la sempit sangat, ada ruang untuk pusing ke kiri dan ke kanan. Ada tv dan cermin.

Tarik bidai tu bila nak tidur

Hari terakhir kami pilih untuk merasa tidur dalam kapsul hotel. Asal usul kapsul hotel ini dikatakan untuk orang yang sangat rajin bekerja dan orang yang ketagih bermain mesin pachinko hingga tertinggal tren akhir untuk balik ke rumah. Ruangan kapsul ini kelihatan tidak selamat kerana hanya ditutup bidai tapi kami memilih bilik persendirian yang hanya memuatkan empat kapsul. Ada juga yang berbentuk dorm yang lebih murah. Lelaki dan perempuan ditempatkan di aras yang berbeza. Di dalam kapsul ini lengkap dengan televisyen, cermin, jam, jam penggera, dan butang kecemasan. Jika butang kecemasan ditekan pihak pengurusan akan datang untuk memeriksa. Menarik juga merasai pengalaman ini.


Ada jam, boleh pasang alarm. Butang-butang kawalan jauh ni untuk memudahkan kita. Tapi baca dulu penerangan ya!

Kalau dorm, cenggini lah rupanya. Tingkat perempuan dan lelaki berbeza.

Ni dalam ruang rest room yang dikongsi beramai-ramai. Boleh sauna juga. Bilik mandi yang dikongsi beramai-ramai juga. Hmm..memang tak mandi..hehe

Tuesday, May 6, 2014

Hari Kelima : Universal Studio Japan


Jika di Tokyo ada Disneyland. Di Osaka ada Universal Studio.  Beli tiket dari Malaysia lagi, lebih mudah tak payah berbaris panjang bila sampai di sini.



Biasanya orang nak tangkap gambar dengan glob kan tanda dah pergi. Walaupun tak beli tiket tapi bolehlah bergambar di sini.

Sampai-sampai hujan lebat. Kalau sebelum ni sejuk sampai kena pakai heat pack, tapi bila hujan rasa macam di Malaysia aje. Biasa. Mujur payung sentiasa ada di dalam beg. Tak perlu belanja lebih nak beli payung atau baju hujan.  Baju hujan laris macam goreng pisang panas lebih-lebih lagi dibuat khas bentuk Elmo dan Snoopy.
Kalau di Universal Studio Singapore highlight Madagascar dengan Shrek. Kat sini nampak banyak Sesame Street dengan Hello Kitty.  Kami tengok 4D movie Sesame Street. Walaupun cakap Jepun, boleh faham dan menghiburkan. Selalu kalau 4D kita rasa macam air keluar, kerusi bergoyang dan angin. Tapi paling best boleh terbau harum biskut yang baru masak. Cookie monster kan suka cookies.
Jalan susah gak hujan-hujan ni takut licin. Jaws pun menarik gak. Pandai sungguh derang ni berlakon. Larikkk!!, jaws. Nenenenenene (bayangkan lagu jerung datang) Semua tempat pun cakap Jepun tapi no hal. Enjoy. Hello Kitty original Jepun lagi. Comel.




Teringin nak naik roller coaster, ujan pula tak berani. Lagipun kena naik sorang-sorang tak best.
Tak bestnya kat sini berbanding USS tak ada fridge magnet, atau t-shirt USJ. Key chain dengan phone strap yang banyak.
Tutup pukul 5. Ini merupakan hari terakhir kami di sini. Last makan naan di Osakako.  Paling murah.Memandangkan sebelum ni tengok portion besar, kitaorang kongsi je, tukang masak tu geleng kepala sambil senyum sinis. Gamaknya dalam hati dia kata, tak de duit la tu. Dekat sini semua dapat air kosong masa order makan so jimat sikit dari order air.

Friday, May 2, 2014

Hari Keempat: Rose Cafe & Gion, Kyoto

Dah puas tengok pemandangan kami teruskan perjalanan nak pergi solat dan makan. Berdasarkan blog katanya berhenti stesen Marutamachi. Cari-cari tak jumpa pun masjidnya . Peta yang diperoleh daripada carian google kelihatan mudah tetapi susah untuk mencarinya lokasinya.  Bertanyakan pada 2 warga tempatan yang boleh berbahasa Inggeris, memang derang tunjuk nama lorongnya tapi derang pun sebenarnya tak tahu di mana masjid tu. Punya la banyak lorong keluar masuk. Give up dah ambil teksi sahaja. Memandangkan masjid tu agak tersorok kami suruh dia bawa ke Rose Café.  Meter bermula JPY550. Ceh jauh lagi rupanya. 
Cat warna hitam itulah Rose Cafe
Café ini mendapat pengiktirafan  Majlis Agama Islam Kyoto. Ada desert, burger, set nasi lauk ayam atau ikan. Saya memilih ikan. Sedapnya rasa ikan Saba bersama sup.


Kedai ni dua tingkat

Menu


Ikan Saba sedap betul. Rasa salai macam ada bakar-bakar sikit tu spesel.Nasi ditambah mentega tapi tak ada rasa perbezaan pun.

Keluar dari Rose Cafe, ke kanan dan akan nampak papan tanda ni. Ikut sahaja arah yang ditunjukkan.
Kami bertanyakan arah masjid. Terletak di belakang dan agak tersorok dan ia sebenarnya bangunan biasa bukan nampak macam masjid yang ada kubah so mungkin orang pun tak perasan. Disambut dengan saudara kita dari Indonesia so senanglah berbicara.  Mekasih atas infonya ya. Bagi sesiapa yang ingin melawat ke Kyoto boleh melawat laman web ini

Utuk membina masjid baru di Kyoto. Sesiapa yang singgah nanti boleh hulurkan derma supaya hasrat membina masjid ini tercapai dan mendapat jumlah  wang mengikut sasaran yang ditetapkan.

Sebelum ini turun di stesen yang lain. Rupanya stesen ini lagi dekat untuk pergi ke masjid.
Seterusnya kami ke Gion Shimbasi naik dari stesen Jingu-Marutamachi.  Ni pun susah gak tak tahu Exit mana patut keluar. Belasah aja dan akhirnya jumpa juga. Pihak kerajaan memelihara kawasan ini. Oleh itu dapat dilihat adanya bangunan tradisional dengan bidai-bidai buluh di satu kawasan. Kebetulan pula masa tu ada sepasang pengantin tengah photo shoot, pre wedding, wedding atau post wedding pun tak tahu. Siap ada pedang samurai lagi. Minta izin untuk gambar bersama. Derang ok je. Lepas tu photographer tangkap gambar kami guna kamera dia. Harap-harap bertuah gambar tu. Hehe. Kat sini juga boleh berjumpa Geisha atau Maiko (pelatih) jika kita datang lewat petang. Geisha adalah seorang penghibur yang berkebolehan bermain alatan muzik tradisional, menari tarian tradisional yang memakai pakaian tradisional Jepun.Ingat lagi cerita Oshin yang terpaksa bekerja sebagai geisha? Pengetahuan am tu. hehehe

Lorong dekat sini sahaja yang macam tradisionalnya.

Lepas tu balik ke Osaka semula. Hari yang sungguh penat. Menggunakan kaki semaksimum mungkin untuk mengayuh lagi. berjalan jauh lagi. Naik tangga pun dah berpaut dekat pemegang je. Balik hotel tampal koyok lor.
 

Kuntum Si Peramal Cuaca

Biasa dengar,kan binatang ni ada six sense . Dia boleh tahu ada bahaya di sekitar atau bencana alam.  Dengan bangganya saya nak beritahu ku...